Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
Membru Bizoo de 16 ani.
0
0 stars: Fara rating
0 pareri

Acid sulfuric 98%

0 stars: 0.00 din 0 pareri

Lei
Out Of stock
Descriere
Denumire produs: Acid sulfuric, reactiv pentru analiză şi pur
Formula chimică: H2SO4
Masa moleculară : 98,08 g /mol

Identificarea pericolelor
Urgentă: Acid mineral puternic, se prezintă ca un lichid uleios incolor şi fără miros când este pur, dar poate să fie galben până la brun închis când este impur. Este extrem de coroziv asupra tuturor ţesuturilor corpului, producând distrugerea rapidă a ţesuturilor şi arsuri chimice serioase. Contactul cu pielea şi cu ochii necesită imediat primul ajutor.
Se descompune la temperaturi înalte formând gaze toxice, cum ar fi oxizi de sulf. Este neinflamabil, dar reacţionează violent cu apa generând mari cantităţi de căldură, existând riscul stropirii cu acid.
Poate reacţiona cu materialele combustibile pentru a produce căldură şi ardere. Reacţionează cu foarte multe metale, în special când este diluat cu apă cu formare de hidrogen - gaz inflamabil - care poate crea pericol de explozie. Este foarte toxic asupra organismelor acvatice şi asupra vieţii plantelor.
Efecte potenţiale asupra sănătăţii: Acidul sulfuric nu este foarte volatil şi expunerile la locul de muncă se datorează stropirilor accidentale sau acelor procese sau activităţi care generează ceaţă acidă. Este extrem de coroziv asupra tuturor ţesuturilor corpului, producând distrugerea rapidă a ţesuturilor şi arsuri chimice serioase la contactul cu pielea sau ochii.
Contactul cu pielea sau ochii necesită imediat primul ajutor. Inhalarea cetii sau a aburului de acid sulfuric poate produce iritarea nasului, gâtului şi tractului respirator. Nivelul ridicat al cetii acide irită deasemenea pielea şi ochii. Inhalarea cronică a cetii acide poate cauza găurirea şi eroziunea emailului dinţilor. Acidul sulfuric a fost listat ca şi carcinogen de OSHA, NTP, IARC, ACGIH sau EU. NTP, IARC şi ACGIH au concluzionat că este suficient să se evidenţieze că expunerea ocupaţională la ceti ale acizilor anorganici puternici ce conţin şi acid sulfuric, este carcinogenică sau potenţial carcinogenică asupra oamenilor (vezi informaţia toxicologică, secţiunea 11)
Risc pentru mediu: Este puternic toxic asupra organismelor şi vieţii plantelor dar nu are acumulare sau concentrare în lanţul alimentar.

Proprietăţi fizice şi chimice
Formă: Lichid limpede
Culoare: Aproape incolor
Miros: fără miros
Valoare pH la 49 g/l H2O 0,21 (25 C)
Viscozitate dinamic 24 mPa*s (20 C)
Temperatură de topire ~15 C
Temperatură de fierbere 310 C
Temperatura de aprindere Nu se aplică
Punct de inflamabilitate Nu se aplică
Limite de explozie inferior Nu se aplică
superior Nu se aplică
Presiune de vapori 0,0001 hPa (20 C)
Densitate relativă a vaporilor 3,4
Densitate 1,84 g/cm3 (20 C)
Solubilitatea în apă
Alte posibilităţi de solubilizare reacţionează violent cu apa cu degajare de căldură
alcool etilic
Atenţie ! întotdeuna adăugaţi acid peste apă sau alt diluant, niciodată invers.


Informaţii referitoare la transport
Conform reglementărilor legale în vigoare privind transportul substanţelor chimice periculoase acordate la ADR. Nu este permis transportul acidului sulfuric într-un mijloc de transport împreună cu alte substanţe chimice incompatibile.
Transport terestru ADR, RID - UN 1830 SCHWEFELSAEURE, 8, II


Semne avertizare : C (coroziv) C
Fraze de risc: R : 35 Provoacă arsuri grave.
Fraze de securitate: S 26 - 30 - 45
S 26 în cazul contactului cu ochii, se spală imediat cu multă apă şi se consultă un specialist;
S 30 A nu se turna niciodată apă peste acest produs;
S 45 în caz de accident sau boală, a se consulta imediat medicul.
Trimite mesaj
Din Gura in Gura